Designbransjen i endring: Fra hype til hverdag
– Design og innovasjon har vært et hype-fag i mange år.
Dette er åpningen til Anders.
– Men vi ser at markedet nå er tøffere, og byråmodellen har utfordringer. Vi kan ikke lenger flyte på buzz-ordene.
Oppkjøp av designmiljøer, slik Eggs selv har opplevd, speiler en større trend: Designfeltet er i endring, og om man lykkes avhenger av evnen til å levere faktisk verdi, ikke bare fortelle den riktige historien.
Samtidig står den kreative næringen overfor en ny generasjon ansatte med andre forventninger enn de som kom før dem.
– Generasjon Z får ofte mye pepper, men jeg opplever at de har en naturlig evne til tverrfaglig samarbeid og en ydmykhet som vi eldre kan lære av, sier Anders.
Tverrfaglighet som konkurransefortrinn
Tverrfaglighet har lenge vært et buzzword, men ifølge Kunz er det de som faktisk klarer å omsette det i praksis som vil bli de beste fremover.
– Det har vært en illusjon at design kan redde verden alene. Vi trenger mange fagfelt rundt bordet, og det er her generasjon Z skiller seg ut. De har vokst opp i en tid hvor samarbeid på tvers er en selvfølge, ikke en utfordring.
Denne utviklingen utfordrer også lederrollen.
– Ledere som ikke forstår verdien av generasjon Zs perspektiver, risikerer å bli irrelevante, sier Anders.
Han mener at evnen til å tiltrekke og beholde de beste talentene handler om mer enn lønn og status. Det handler om verdier, mening og å skape et miljø som fremmer ekte samarbeid.
Og Anders er ikke alene om å mene dette. Forskning fra Gallup viser at hele 54% av ansatte fra generasjon Z – høyere enn noen andre generasjoner – er ambivalente eller ikke engasjerte i det hele tatt på jobb.
– Er det noe med dagens arbeidsliv som ikke fungerer for hel generasjon? Det er i så fall et stort problem.
Fra design til problemløsning
Eggs Design har tydelige prioriteringer fremover. En av dem er: Mindre fokus på å konkurrere i «designmarkedet» og enda mer fokus på å konkurrere i problemløsningsmarkedet.
– Vi må være de beste tverrfaglige designerne, sier Anders.
For selskaper som ønsker å bygge sterke team, betyr dette at rekruttering ikke lenger bare handler om å finne dyktige enkeltpersoner, men om å sette sammen den riktige miksen av mennesker og kompetanse.
– Å forstå hvordan verdidrevne talenter i kreative næringer tenker, hva de ser etter i en arbeidsgiver, og hvordan de ønsker å jobbe, blir en kjernekompetanse for å lykkes i et endret arbeidsmarked, fortsetter Anders.
Hva kreves av ledere fremover?
Så hvordan leder man egentlig generasjon Z? Ifølge Anders handler det om å være villig til å bli utfordret.
– Mange ledere sitter fast i verdier fra 90-tallet. Det holder ikke. Skal du være relevant som leder, må du lytte, lære og være villig til å endre deg.
Han peker også på et interessant paradoks:
– Generasjon Z anklages ofte for å skille tydeligere mellom jobb og fritid. Men kanskje er det nettopp denne balansen som gjør at de kan holde ut lenger, i en tid der vi ser stadig flere 40-åringer bli utbrente.
– Dette krever at ledere går i seg selv, og stiller seg spørsmålet: “er det jeg eller generasjon Z som er problemet?”
Maria Nesseth er rådgiver i Cruit, og foreleser jevnlig på Høyskolen Kristiania. Hun har stilt seg samme spørsmål.
– Er det Gen Z sitt ansvar å tilpasse seg et arbeidsliv som ble bygget av boomere? Eller er det vårt felles ansvar å bygge et arbeidsliv som fungerer for alle?, spør hun retorisk.
Kampen om talentene: Fra kandidatens til arbeidsgiverens marked
For bare få år siden kunne de beste designerne velge og vrake i jobber. Nå ser situasjonen annerledes ut. Byråer sliter, og arbeidsgivere er mer selektive enn før. Det stiller nye krav til både kandidater og arbeidsgivere.
– Designere må i større grad kunne vise forretningsverdi, sier Anders.
– Vi kan ikke lenger ta det for gitt at vi er etterspurt som fagpersoner, vi må bevise vår relevans.
For selskaper som ønsker å tiltrekke seg de beste hodene, betyr dette at man må løfte blikket. Rekruttering og ansettelse er ikke bare en transaksjon – det er en investering i mennesker og fremtidens konkurransekraft.
Fremtiden for kreativ bransje: Kvalitet og fleksibilitet
Tross alt er Anders optimistisk:
– Verden trenger kompetansen vår mer enn noen gang. Men vi må organisere oss og kommunisere på en måte som reflekterer det.
For de som skal rekruttere betyr dette at det, i enda større grad enn tidligere, handler om å bygge robuste, tverrfaglige team som kan løse morgendagens utfordringer.
Og de selskapene som forstår hvordan de skal tiltrekke, lede og utvikle generasjon Z, vil være de som lykkes.